expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Více než 4000 aut koncernu Volkswagen padlo na dno


V polovině února svět oběhla zpráva o požáru na lodi koncernu Volkswagen, která směřovala s nakládkou na americký trh. Požár se díky velkému úsilí záchranářských složek podařilo uhasit, přesto se o několik dní později loď potopila s auty na dno oceánu. Pojďme se spolu podívat na to, co se stalo a jaké ekonomické ztráty požár a následné potopení lodi přinesl.



Požár na lodi plné aut

Nákladní loď Felicity Ace směřovala pod panamskou vlajkou se čtyřmi tisíci aut z německého Emdenu do amerického přístavu Davisville na Rhodes Islandu. Toto 200 metrové plavidlo, o velikosti téměř tří fotbalových hřišť, provozovala japonská společnost Mitsui O.S.K. Lines.

normal-727-477-1646215721-incencio-navio-acores-7-800x600.jpg

Ze zatím neznámých příčin na lodi 16. února vypukl požár, který se podařilo záchranným složkám dostat pod kontrolu 24. února. Loď se nacházela v Atlantickém oceánu 400 kilometrů od pobřeží portugalských Azorských ostrovů. Posádka se zpočátku snažila oheň vlastními silami uhasit, aby nedošlo k větším škodám, ale bez výraznějšího úspěchu. Všechny 22 členů posádky bylo nakonec úspěšně evakuováno.

Příčina požáru je momentálně neznámá. Zatím se spekuluje o tom, že došlo ke vznícení lithium-iontové baterie vzhledem k tomu, že na lodi se nacházely také elektrické crossovery Volkswagen ID.4. Teorie zatím nebyla potvrzena, ale vznícení takových baterií mohlo požár minimálně zhoršit a prodloužit. Taková auta se hasí hůře a po uhašení je je třeba odizolovat, protože se mohou opětovně vznítit.

normal-727-477-1646215747-felicity-ace-3-800x600.jpg

Na palubě se nacházelo přesně 3 965 áu t, které byly zničeny požárem, kouřem, sladkou nebo slanou vodou. Mezi nimi se nacházely i luxusnější typy aut. Podle různých mluvčích společnosti bylo na palubě 189 Bentley, 85 Lamborghini, přibližně 1 100 aut Porsche (včetně modelu 718 Spyder, které bylo vyčleněno pro novináře a sběratele Matta Faraha). Zbytek je blíže nespecifikovaný počet aut značky Audi a Volkswagen.

Uhašením požáru incident Felicity Ace nekončí. Záchranný tým, poté co dostal oheň pod kontrolu, nastoupil na palubu a pomocí záchranářské lodi odtáhl plavidlo blíže k ostrovu Faial v souostroví Azory. Vše vypadalo v pořádku, loď vypadala stabilně, bez kouře a nebyly zpozorovány žádné úniky ropy a paliva do moře. Při odtahování do přístavu však došlo ke změně počasí a začala bouře s příliš silným větrem. Loď následně ztratila stabilitu, rozhoupala se a převrátila na pravý bok, což způsobilo její potopení. Momentálně existují obavy, že by mohlo dojít ke znečištění Atlantského oceánu, protože Felicity Ace vezla 2 200 tun paliva a 2 200 tun ropy . Pojďme se dále podívat, jaké ekonomické škody to bude mít pro Volkswagen.

normal-727-477-1646215690-shutterstock-1980917738.jpg

Ekonomické škody

Momentálně nejsou jisté všechny ekonomické dopady tohoto incidentu. Volkswagen se zatím vyjadřuje velmi zdrženlivě. Škody zkusila vypočítat společnost pro modelaci rizik Russell Group. Na palubě byla auta v hodnotě přibližně 401 milionů USD (365 milionů eur) , celková částka zboží byla vyčíslena na 438 milionů USD (398,71 milionu eur). Experti ze společnosti Russel Group počítají s tím, že vozidla byla pojištěna. Přesto vznikla Volkswagenu pravděpodobně škoda nejméně 155 milionů USD (138,19 milionu eur) . Zatím jde jen o dohady a přesné škody budou vyčísleny časem. Je pravděpodobné, že částka se může vyšplhat ještě výše, což by bylo po pandemických odstávkách, čipové krizi a probíhající válce na Ukrajině další velkou ztrátou pro německý koncern Volkswagen group.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Dobrá cena.
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 15.09.2024

100%
Celkově jsem spokojený zákazník, protože jsem zde na e-shopu nalezl přesně zboží, jaké jsem potřeboval - 1l láhev s výraznou vinětou Technický benzín. Láhev je pro mne vzácná. Lepší než plechovka. Láhev je plastová, nerezne, je nerozbitná. Má na sobě natištěnou dobře čitelnou vinětu Technický benzín. Vždycky si ji můžete dolít z plechovky.
  • + - výborný sortiment, nabízejí technický benzín v láhví 1l
  • + - rychlé doručení zboží, dobrá cena, slušné jednání
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Rychlost vyřízení, přijatelná cena
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku